niedziela, 27 października 2013

Najlepsza Zupa Dyniowa

ZUPA DYNIOWA

SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego
1  mała lub średnia dynia
2-3 ząbki czosnku
grzanki
przyprawy do smaku (sól, pieprz)



 Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem, na wyżej wymienioną zupę, który dostałam od mojego brata (Bartosz pozdrawiam! :D).
Niezbędny jest bulion warzywny- ja gotuję na dużej ilości warzyw, ale możecie równie dobrze zrobić go na samej kostce rosołowej, w zależności od tego kto co lubi :)
Bulion doprawiam do smaku. 




Następnym krokiem jest przygotowanie dyni, którą cienko obieram ze skórki, ze środka wybieram pestki, a miąższ kroję w kostkę (ok. 1 cm). Pokrojoną dynię wrzucam na patelnię, podlewam małą ilością wody żeby zmiękła (można dodać łyżeczkę masła), dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, lekko solę i podduszoną wrzucam do garnka z przygotowanym bulionem (bulion jest bez warzyw, zostawiam tylko marchew). Całość miksuję blenderem, dodaję jedną łyżkę śmietany i odstawiam na moment do zagotowania.




Zupę podaję z grzankami- jeśli nie chcecie kupować gotowych, można je przyrządzić samodzielnie w domu z kromek białego chleba, krojąc w kostkę i podpiekając na patelni aż do zarumienienia:)



Zupa jest kremowa i pyszna!
Smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz