ZUPA DYNIOWA
SKŁADNIKI:
1 litr bulionu warzywnego
1 mała lub średnia dynia
2-3 ząbki czosnku
grzanki
przyprawy do smaku (sól, pieprz)
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem, na wyżej wymienioną zupę, który dostałam od mojego brata (Bartosz pozdrawiam! :D).
Niezbędny jest bulion warzywny- ja gotuję na dużej ilości warzyw, ale możecie równie dobrze zrobić go na samej kostce rosołowej, w zależności od tego kto co lubi :)
Bulion doprawiam do smaku.
Następnym krokiem jest przygotowanie dyni, którą cienko obieram ze skórki, ze środka wybieram pestki, a miąższ kroję w kostkę (ok. 1 cm). Pokrojoną dynię wrzucam na patelnię, podlewam małą ilością wody żeby zmiękła (można dodać łyżeczkę masła), dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, lekko solę i podduszoną wrzucam do garnka z przygotowanym bulionem (bulion jest bez warzyw, zostawiam tylko marchew). Całość miksuję blenderem, dodaję jedną łyżkę śmietany i odstawiam na moment do zagotowania.
Zupę podaję z grzankami- jeśli nie chcecie kupować gotowych, można je przyrządzić samodzielnie w domu z kromek białego chleba, krojąc w kostkę i podpiekając na patelni aż do zarumienienia:)
Zupa jest kremowa i pyszna!
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz